Att Apple årligen lanserar nya versioner av telefoner, datorer och smartwatches är vi vid detta laget vana vid. Det är lite av Apples signum och dessutom en av de mest hajpade händelserna i tech-branschen varje år. 2020 var inget undantag, men på eventet som hölls den 15 september blev vi överraskade med en helt ny prenumerationstjänst, nämligen Apple Fitness+ – en smart och intuitiv mjukvara framtagen för att användas tillsammans med Apple Watch.

Apple Watch lanserades 2015 som Apples bidrag till den ökade trenden med wearables och fitness tracking. Redan första året såldes 12 miljoner exemplar vilket resulterade i en marknadsandel på hela 75 %. Idag har den siffran sjunkit något, men varannan köpt klocka är dock fortfarande en Apple Watch (55 %). På andraplats kommer Samsungs olika Galaxy Watches med knappt 14 %.

Instruktörsledda träningspass – för alla

När Apple ger sig in i någonting är det aldrig halvhjärtat och det är just detta som är så spännande med lanseringen av Apple Fitness+. Kort och gott är det en prenumerationsbaserad träningstjänst som används tillsammans med Apple Watch och valfri Apple-enhet för själva filmvisningen: iPhone, iPad eller Apple TV. Tjänsten består av instruktörsledda träningspass och det finns tio olika träningsformer att välja mellan:

  • gång
  • löpning
  • cykling
  • rodd
  • styrketräning
  • core
  • HIIT
  • yoga
  • dans
  • avslappning/mindfulness

Varje vecka släpps nya varierade pass, som är olika långa och har olika fokus för att träningen ska bli så mångsidig och varierad som möjligt. I sann Apple-anda synkas alla enheter och värdena från din Apple Watch visas i realtid på den enhet du använder för visningen. Är du en av de lyckliga som redan investerat i exempelvis Star Trac FreeRunner med nya generationens OpenHub-display på din anläggning? Grattis – då har du fördelen att snart kunna erbjuda de av dina medlemmar som har en Apple Watch och prenumererar på Apple Fitness+ att löpträna och streama träningspasset direkt i displayen.

Vad som gör Fitness+ så häftigt är att det är otroligt intuitivt: tidigare genomförda pass och resultat, tillsammans med egen (valfri) filtrering i appen, blir till personliga rekommendationer för framtida träningspass och -aktiviteter – allt för att du ska hålla igång och inte tappa momentum. För en ytterligare boost är det också lätt som en plätt att tävla med sina kontakter och dela sina resultat på sociala medier.

Lansering under 2020

Exakt datum för lansering är ännu inte bestämt, men vi vet så mycket att under vintern 2020 kommer det rullas ut med start i USA, England, Nya Zeeland, Irland, Kanada, and Australien.