Service av maskiner och utrustning är, som vi redan vet, A och O för en väl fungerande anläggning. Även om det är viktigt att omedelbart boka service när en maskin är trasig eller inte fungerar optimalt, är det minst lika viktigt med regelbundna och förebyggande åtgärder för att hålla utrustningen på topp.

”Consistency is key” när det kommer till hel och väl fungerande utrustning. Precis som att vi människor mår bättre av regelbunden träning mår även din utrustning bättre av regelbunden service. Förutom att du kan boka vanlig service från oss erbjuder vi även kvalitetsserviceavtal där våra servicetekniker går igenom din maskinpark en eller flera gånger per år. Målet är att hitta fel och brister innan de blir till kostsamma reparationer. Läs mer om vårt kvalitetsserviceavtal här.

Det finns dock mycket du kan göra på egen hand för att ge din utrustning en längre livslängd. Nedan följer några tips som du kan införa redan idag:

1. Torka av ofta – men gör det rätt

I coronapandemins spår har vi lärt oss att i mycket större utsträckning städa och desinficera ytor. En regelbunden avtorkning är bra för utrustningen men framför allt tryggt för dina medlemmar, speciellt i dessa tider. Men – tänk på att inte spraya desinficiserings- och rengöringsmedel direkt på maskinen utan först på trasan/pappersduken! Vissa medel kan torka ut och lämna permanenta märken på maskinens display, ram och dynor. Prova gärna på en yta som inte syns alltför väl för att säkerställa att medlet inte gör någon åverkan på maskinen.

2. Rotera maskinerna med jämna mellanrum

Vi människor styrs ofta (och mycket) av vanor, så även gällande träning. Det är inte ovanligt att medlemmar går till samma löpband eller cross trainer varje gång de besöker gymmet – oftast till den som står först i raden eller den som erbjuder bäst utsikt. Detta kan resultera i att vissa maskiner används betydligt oftare och mer än andra. Att regelbundet rotera maskinerna medför på sikt att belastningen och användningen fördelas jämnt på alla maskiner, vilket hjälper till att öka livslängden.

3. Följ tillverkarens rekommenderade åtgärder

Alla maskiner från StairMaster, Schwinn, Nautilus och Star Trac kommer med en så kallad Owner’s Manual. I den står allt som finns att veta gällande maskinen, men det viktiga för dig som ägare av en är avsnittet om Preventative Maintenance, eller Förebyggande underhåll. Här hittar du rekommenderade skötselåtgärder för varje dag, vecka, månad och halvår – en del av dem gör du säkert redan utan att veta om det. Ha gärna i åtanke att alla åtgärder behöver utföras i rätt tid för att maskinens garanti ska gälla.

Manualerna tillhandahålls av vår leverantör Core Health & Fitness och finns på deras supportsida Core Connect. Så här letar du upp manualerna:

  1. Under rubriken ”Explore Product Technical Content” finns alla varumärken listade. Klicka på varumärket du vill hitta manual till.
  2. Välj vilken slags produkt eller produktserie du vill hitta information om, ända ner till den specifika modell du har.
  3. Väl inne på rätt produkt, leta efter rubriken ”Manuals” och klicka på filen ”/produktnamn/ Owner’s Manual”.
  4. Leta i manualens innehållsförteckning efter avsnittet ”Maintenance” och ”Maintenance Schedule”.
  5. Klart! Spara gärna ner filerna så har du de tillgängliga när du behöver.