fitnesstrender
Som så mycket annat har coronapandemin satt sin prägel även på det nya årets fitnesstrender. Förra årets hetaste trend, wearable technology, har lämnat över förstaplatsen till onlineträning – en företeelse som många aktörer i branschen hade på sin utvecklingslista, som blev ordentligt påskyndat av pandemin.

Det är givetvis omöjligt att veta hur listan skulle sett ut utan coronapandemins påverkan, men den hade med största sannolikhet sett annorlunda ut. På topp 10 ser vi en del nya trender men också många av de största från åren innan:

 1. Online training
 2. Wearable technology
 3. Body weight training
 4. Outdoor activities
 5. HIIT
 6. Virtual training
 7. Exercise is Medicine
 8. Strength training with free weights
 9. Fitness programs for older adults
 10. Personal training

De fetstilade är nya för i år. “Håll i, håll ut, håll avstånd” har onekligen sett till att ordentligt med utrymme, hemma- och uteträning gjort de nya trenderna till de stora bubblarna.

Jobba med dina förutsättningar

Det allra bästa du kan göra för att hålla din anläggning flytande och dina medlemmar trygga är att fortsätta jobba med de rådande förutsättningarna och inte mot dem. Du har säkert redan gjort flera anpassningar i din verksamhet under förra året för både dig och dina medlemmar. Det har varit, och är, fortfarande kämpigt, men alternativet är förmodligen inte ens ett alternativ på kartan. Så här kan du arbeta med årets trender på ett säkert sätt:

 • Onlineträning

  Att erbjuda onlineträning behöver inte vara så svårt. Valet finns att antingen livesända träningen det genom valfri streamingplattform eller att förinspela passen för dina medlemmar att hoppa på när som helst på dagen. Tänk gärna på att utforma passen efter en “at-home experience”, dvs. att minimera utrustning eller använda utrustning som kan ersättas med saker som finns i hemmet.Var kreativ: En PET-flaska fylld med sand kan exempelvis bli utmärkta hantlar.

 

 • Uteträning helt rätt i tiden

  Om du inte redan har börjat med uteträning är det helt rätt tid för det. Våren är på intåg och uteträning är ett välkommet inslag för många, pandemi eller inte. Jobba mycket med kroppsviktsträning och säkerställ att den utrustning som används i passet inte delas mellan medlemmar. Du kan med fördel ha samling utomhus för att slippa trängsel inne på gymmet.

 

 • Aktivera de äldre

  Uteträning kan anpassas otroligt mycket behöver heller inte vara träning i egentlig mening. I takt med att fler äldre vaccineras och vågar sig ut igen är en motionsgrupp ett perfekt sätt för dem att aktiveras och umgås. Raska promenader, med eller utan lättare styrketräning, är en god början.

 

På American College of Sports Medicine kan du läsa mer om årets rapport.